Детската тревожност-причини и следствия

Детската тревожност-причини и следствия

Тревожността е нормално емоционално състояние, което е свързано тясно с друго такова, а именно със страхът.
Страхът в основата си е едно естествено и даже необходимо ни чувство, което им за цел да ни предпази и съхрани.
Тревожността обикновенно се асоциира с очакван страх от нещо, което би могло да се случи в бъдещето.
Тревожността може да се определи и като неспокойство, напрежение, нервност, срамежливост и др.
Още от своето раждане, децата също преживяват различни състояния на страх и безпокойство.
Понякога тези състояния се разпознават лесно, на базата на плач или вкопчващо поведение, но някои деца, незнаейки как да я изразят пред останалите, се научават много умело да прикриват тревожността си.
При други се превръща във внезапни избухвания или агресивно поведение.
Източниците на тревожност и безпокойство при децата могат да бъдат много и различни.
Например те изпитват боязън от тъмнината, животни, чудовища, непознати хора или отделяне от родителите.
Други източници на детските безпокойства, могат да бъдат наглед нормални и естествени неща от семейният живот и ежедневието.
Повод за тревога може да бъде започване на детска градина или училище, нов дом, раждане на братче или сестриче в семейството.
На пръв поглед радостни събития, които обаче оказват влияние и биха могли да създадат тревога у децата.
Има разбира се събития, които сами по себе си са травматични и са извън обичайните.
Например родителски конфликти, на които децата стават свидетели, развод, домашно насилие, смърт на член на фамилията или родител, злополуки с детето или близък нему.
Всички тези фактори, оказват сериозно влияние върху детската психика и се отразяват на децата, затова е хубаво родителите да са запознати с някои индикатори, че нещо се случва и може би, техните деца се борят с тревожност и безпокойтво.
Някои насоки са например чест плач, зачестили състояния на гняв, самокритика, песимизъм и липса на радост, повтарящи се агресивни състояния, насочени към околните, както и автоагресия, ригидност, липса на ентусиазъм при любими занимания в миналото, отегчение, апатия и т.н.
Можем да забележим проявления и на физиологично ниво изразени, като коремни болки, често главоболие, лесна уморяемост.
Забелязва се така нареченото “избягващо поведение”, тоест отказ да се ходи на места, избягване на правене на неща, дори представляващи интерес преди.
Нарушения на съня, свързани с трудно заспиване, кошмари.
Възможно е и нощно напикаване.
Проявява се както пълен и прекален перфекционизъм, така и склонност към отлагане или небрежност, отказ и оттегляне от дейсностти свързани със семейството и прятели, изолиращо поведение.
Вкопчването в близките и прекомерните страхове от раздяла, липса на концентрация и слаба памет, също са червена лампичка, че нещо се случва с детето.
Възможни са хранителни разстройства.
Тревожността и безпокойстото се превръщат в проблем, когато започнат да пречат на детето да преживява нормалните и естествени житейски събития.
Например затруднява справянето в детска градина, училище, при семейни и приятелски отношения, комуникацията.
Момента да се намеси родител, друг възрастен или специалист е настъпил, за да може да се помогне на детето да се справи и да продължи напред.
На първо място и най-близо е семейството.
Родителската поведение е от решаващо значение, затова има някои неща, които родителите могат да направят в подкрепа на децата.
Хубаво е, да се създаде един обичаен за детето режим през деня, който да включва ясни правила.
Тревожните деца се затрудняват в семейства, в които цари дезорганизиран и спонтанен стил на живот, затова тази промяна е нужна и добра крачка.
Подобен дневен режим, с ясни и прости правила, би дало и на детето и на родителите, усещане за контрол, а това от своя страна, чувство на спокойствие и сигурност.
Родителите могат да създадат ритуали, които действат отпускащо на децата.
Например четене преди сън с мама и татко, тих и спокоен разговор или просто дълга прегръдка , която да създаде чувството на уют и закрила.
Добре е да се помисли за леки, физически упражнения или спорт, който харесва на детето и е подходящ за неговата възраст, но без да се стига до преумора.
Когато физическите натоварвания са съобразени с предпочитанията и годините на детето, те са препоръчителни и водят до облекчаване на стреса и отпускане.
Не бива да се допуска прегладняване, добре е да има балансирано хранене, избягване на сладкишите, чипс и мазни храни.
Наблегнете на зеленчуци и плодове, изключете от менюто на детето газираните напитки и ги заменете с вода и прясно изтискани сокове.
За децата е важно да имат добре очертани граници, както и яснота относно последиците, произтичащите от нарушаването им.

Петя Симеонова, клиничен психолог