Комплексен подход при работа с психологични състояния

Напоследък се говори доста за връзката  между хранене, физическото състояние на телата ни и тревожните състояния, паническите атаките и депресията.

Става все по-ясно, че не можем да делим тялото и психиката си, а е нужен цялостен подход, така нареченият холистичен такъв.

Всекидневно работя с хора с подобни проблеми и за да постигнем ефект, се налага да преразгледат цялостното си поведение спрямо себе си, хранителните си навици, отношението към тялото си и до колко се грижат за добрата му форма и тонус, тоест прилагам комплексен подход, не само работа с психиката.

Ще разгледам малка част от храненето и как това влияе на психичното и физическото ни здраве.

За съжаление в повечето случаи начинът ни на хранене е наситен със захар, прекалено много калории, преработени храни, пестициди и транс мазнини.

Подобно хранене базирано изцяло на въглехидрати, като бял хляб, тестени изделия, картофи, ориз, плодови сокове и захар, увеличава в пъти риска за различни заболявания и по последни изследвания с до 400% риск от получаване на болестта на Алцхаймер например.

Все повече изследвания доказват връзката между депресия, пристъпи на паника, тревожност, безсъние и ADHD с този тип начин на хранене и живот.

Разбира се, както вече казах, не можем да делим нещата, да разделяме човека на психика и физика, като напълно отделни компоненти един от друг, както често биваше правено до преди няколко години..

Само промени в тези хранителни или двигателни навици не биха могли да разрешат изцяло проблемите, но ще ги облекчат значително и са сериозна крачка към справянето с тях.

Ще изброя три стратегии, които могат да са от полза за подобряване и/или превенция на изброените по-горе състояния, чрез подобряване здравето и работата на мозъка и тялото:

1. Спиране консумацията на бяла захар! Тя не е твой приятел, предизвиква възпаления в тялото ти и изпраща нивата на кръвната ти захар в Орбита. Ако имаш навика да злоупотребяваш със захар, премахни тази зависимост още сега. Днес има много възможности за различни видове десерти с натурални подсладители, които да заместят бялата рафинирана захар, въпрос на избор и лична отговорност към себе си е да го направиш!

2. Твоя втори мозък – червата! Погрижи се за здравето на червата си, когато там има възпаления, те увреждат органите ти и увеличават риска от депресия и тревожност, като влошават когнитивното ти здраве и функцията на мозъка.

3. Нахрани мозъка! Приемът на постни протеини“, като боб, яйца, спанак, сурови ядки и Омега-3 мазнини, както и наречените от невролозите мозъчни горски плодове“ – диви боровинки, които имат високи количества антиоксиданти, ще подобрят здравето на мозъка и по-доброто му функциониране.

Тези три стъпки в комбинация с една добра психологична терапия, ще допринесат за едно по-отговорно отношение към нас самите, за осъзнаване на нашата цялост и нов фокус в живота ни..