Що е то “социална тревожност” и как да се справим с нея?

Напоследък все повече нараства така наречената “социална тревожност”, която представлява страхът от социалните ситуации и взаимодействието с други хора.

Всеки един от нас би могъл да има чувство на тревожност, нервност и стрес в живота си от време на време и това е нормално, но се превръща в патология и проблем, когато стане хроничен процес и се проявява непрекъснато..

Например един от най-разпространените страхове е говоренето пред група или при интервюиране за нова работа, неща които са често срещани в ежедневието.

Но други хора са тревожни и нервни в почти всички социални ситуации в които попадат.  

Социалната тревожност за която говорим вече тук е повече от просто да се плашим или да имаме нервност.

Това включва интензивен страх от социални ситуации и по този показател се доближава до една паническа атака, която в основата си отново е свързана с интензивен страх..

Състоянието на социална тревожност е по-често срещано сред интровертите и тъй като всеки човек има уникален химически състав сам по себе си, интензивността и честотата на симптомите се различават значително от човек на човек.

По последни изследвания се смята се, че 7-8% от населението страда от някаква форма на социално безпокойство.

Много хора се научават да се справят и преодоляват социалното безпокойство чрез методи на самопомощ или да търсят  съвет от близки и приятели и понякога това е достатъчно да бъде решен проблемът.

За съжаление, това не винаги е възможно и когато имаме на лице постоянни нива на тревожност, която не се повлиява е добре се потърси  професионална помощ.

Ако не бъде направено е налице възможност за изолация от нормалния ритъм на живот, поради все по-честите отбягвания на различни социални контакти, места и ангажименти свързани с ежедневието..

Какво можем да направим, за да опитаме си помогнем сами, ако усещаме че имаме социална тревожност?

Ето някои идеи за справяне и намаляване, които могат да са полезни:

1. Предизвикай своите мисли

Хората, страдащи от социално безпокойство, обикновенно имат отрицателни мисли и вярвания, които допринасят за него.

Те се появяват автоматично в умът ти, нали?

Първо е добре да се научиш да не вярваш на всяка мисъл, която преминава през главата ти, това е наистина важно!

Когато се чувстваш тъжен, нервен или извън контрол, просто запиши мислите, които те притесняват, извади ги от умът си и огледай добре фактите, около създалата се ситуация.

Фактите, а не мислите си за тях!

2. Бъди благодарен

Фокусирането върху благодарността спомага за успокояване на дълбоките лимбични или емоционални области на мозъка и подобрява центровете за преценка на неща и ситуации.

Когато се съсредоточиш върху това, което обичаш, мозъкът ти работи по-добре и ще се почувстваш по-добре.

Ще забележиш значителна положителна разлика в нивото на щастие в кратък период от време, ако редовно практикуваш благодарност в живота си!

3. Хранителни добавки

Ти си физическо същество, затова работата с тялото и грижата за него е също толкова важна, както и за психиката..

Приемането на добавки като рибеното масло например, ще увеличи нивата на омега-3 мастни киселини, които са свързани с тревожност и депресия и ще спомогне за тяхното намаляване .

4. Храната

Балансираният хранителен режим, между белтъчините и сложните въглехидрати е най-оптимално решение за тревожния човек.

Една консултация със специалист нутриционист би могла да те насочи какъв е пдходящият за теб начин на хранене, съобразен с индивидуалните ти нужди.

5. Движи се – седенето е новите цигари!

Интензивното натоварване съобразено с възможностите на тялото ти, ще ти донесе намаляване на тревожността чрез разграждане на адреналин и ще повиши на нивата на следните хормони:

Допамин – произвежда се в по-големи количества, само по време на тренировка и те кара да се чувстваш добре, въпреки физическото натоварване.

Прави те по-концентриран, пъргав и буден.

Колкото повече спортуваш, толкова повече допамин се отделя и по-доволен ще се чувстваш.

Серотонин – неговото повишаване идва след края на тренировката.

Нивата на допамин спадат и за сметка на тях се повишава серотонинът.

Сред неговите функции са регулирането на телесната температура, на апетита и на цикъла сън-будуване.

Понижава усещането за болка и е сред хормоните, които те карат да се чувстваш добре, защото освобождаването му ти носи вътрешно удовлетворение.

Ендорфин – упражненията и физическата активност предизвикват и отделяне на ендорфин, наричан още естественият телесен опиат.

Той намалява чувството за болка, подобрява настроението и те прави щастлив.

6. Релаксирай

Медитацията, слушането на любима музика и разходки сред природата, са също част от нещата които могат да ти дадът възможност за придобиване на контрол над безпокойството.

Не е нужно да се отказваш от живота си, а само да го промениш в правилната посока и по подходящ за теб начин, затова не изпадай в отчаяние, а просто опитвай нови неща, действай и търси помощ, когато е необходимо..